Giverny – de tuinen van Monet

Giverny (Hoog-Normandië) is een dorp in het Franse departement Eure. Het is 6,5km² groot en ongeveer 550 bewoners zijn er woonachtig. De honderden parkeerplaatsen (die op topdagen steevast bezet zijn) en bussen van diverse maatschappijen vol toeristen die u op het parcours naar Giverny kunt aanschouwen, verraden reeds dat er in Giverny een toeristische topattractie te bewonderen valt. Giverny was namelijk de woonplaats van de impressionistische schilder Claude Monet (1883-1926). Niet dat is zo bijzonder, wel dat de man er een zeer mooie tuin op nahield. De Fondation Claude Monet heeft het huis en de tuinen van Monet gerestaureerd en hedendaags is het één van de toeristische trekpleisters van Normandië. Het ziet er ook allemaal erg aardig uit:

Het huis en de tuinen van Monet zijn dus zeker een bezoekje waard. Van 1 april tot 1 november (alle dagen) is dit mogelijk, telkens van 9u30 tot 18u. Tot 17u30 kunt u een ticket kopen aan de balie.

Tips

  • Op drukke dagen kan de wachttijd oplopen tot meer dan een uur. Er is slechts 1 kassa (anders zou het veel te druk zijn in de tuinen zelf). De beste manier om niet 1 uur te verspillen in de rij, is door online een ticket aan te kopen. Dit kan op de site van de Fondation Claude Monet. Via een aparte ingang hoeft u dan niet aan te schuiven.
  • Het bezoekje is best een prijzige zaak: 9,50 euro voor een volwassene. Studenten en kinderen moeten 6 euro betalen. Voor groepen gelden andere tarieven.
  • Parking is vlakbij de gemeente ruimschoots voorzien (gratis). Toch kan het – op drukke dagen (denk aan vakantieperiodes in combinatie met een stralende zon) even zoeken zijn naar een plaats.
  • In Giverny zijn er niet echt veel andere bezienswaardigheden. De tuin is prachtig, maar indien deze artificiële natuurpracht nu niet echt aanspreekt, dan is het beter om andere zaken te bezoeken.

Ter illustratie
De rij wachtende toeristen (1 uur wachten op drukke dagen is geen uitzondering). Uiteraard kunt u de honger stillen door een ijsje te kopen aan de ijskar die u ergens tijdens de wachtrij langs de kant van de weg kunt opmerken (of hoe toeristische attracties maximaal worden uitgebuit):

Gezellig druk

De Japanse tuin (onderdeel van de tuinen van Monet). Zoals u ziet is het in de tuinen ook best druk. Foto’s maken hoort er nu eenmaal bij:

Tuinen van Monet

Ligging

Giverny ligging

Giverny – en dus ook de tuinen van Monet – liggen dus nog net in Normandië. Wanneer u verblijft in Rouen, dan betekent dit een afstand van 65 kilometer (+ de nodige tol). Het is dan verstandig om ook andere zaken te bezoeken tijdens de rit. Plan uw trip zo dat u geen onnodige kilometers hoeft te rijden. Op de weg naar Giverny kunt u bijvoorbeeld eens stoppen in Les Andelys. De overblijfselen van het kasteel en het bijhorende prachtige uitzicht zijn de moeite waard.