Invasiestranden Normandië

De invasiestranden zijn voor velen de belangrijkste reden om een bezoek te brengen aan het prachtige en veelzijdige Normandië. Het was hier dat op 6 juni 1944 de grootste en tevens ook belangrijkste amfibische invasie uit de geschiedenis plaatsvond. Verschillende locaties in Normandië zorgen er voor dat deze belangrijke dag uit de geschiedenis van West-Europa en ongetwijfeld ook de wereld nooit zal worden vergeten. De zogenaamde invasiestranden in Normandië worden jaarlijks door een bijzonder groot aantal reizigers bezocht.
begraafplaats

Arromanches

De eerste locatie die u moet bezoeken is Arromanches. De geschiedenis leert ons dat in dit gebied maar liefst 2.500.000 soldaten aan land werden gebracht. Daarnaast zouden hier ook 500.000 voertuigen en 4.000.000 ton materiaal de weg naar het Franse vasteland hebben gevonden. Het wordt ook vandaag de dag nog steeds aanzien als één van de belangrijkste locaties voor het slagen van de operatie op D-Day. Niet ver van Arromanches zijn de imposante Duitse bunkers van Longues-sur-Mer terug te vinden.

Omaha Beach

Vervolgen doet u, uw tocht naar Colleville-sur-Mer en Vierville. Hier ligt één van D-Day’s bekendste stranden genaamd “Omaha Beach”. Deze locatie ging de geschiedenis in als één van de duurst betaalde plaatsen… Duur betaald met mensenlevens uiteraard. Bovenop de rots is hier de Amerikaanse begraafplaats terug te vinden. Hoewel Omaha Beach dus één van de zwaarst bevochten stranden is maakt geen enkele plaats zoveel indruk als het Pointe du Hoc. Het is ongelofelijk hoe de intensiteit van ‘s werelds belangrijkste en verschrikkelijkste oorlog op één enkele locatie zo duidelijk wordt. De tientallen kraters die veroorzaakt werden door zware bommen zorgen er net als de kapotgeschoten bunkers voor dat de geschiedenis hier nog echt tot leven wordt gebracht. Het is absoluut een plaats om even stil van te worden en uw fototoestel het nodige werk te laten doen. U heeft Normandië niet gezien als u niet met stomheid bent geslagen door het indrukwekkende Pointe du Hoc.

Op de nacht van 5 op 6 juni 1944 sprongen 5.000 soldaten boven de Sainte-Mère-Eglise uit een vliegtuig. De inmiddels bijzonder bekende kerk is terug te vinden op de Place de 6 juin. Kenmerkend voor deze plaats is de kerk waar tegenwoordig nog steeds een levensgrote pop aan hangt die de parachutist John Steele moet voorstellen. De onfortuinlijke man bleef immers halverwege het torendak steken en moest uit zijn benarde positie bevrijd worden

Ligging

De streek met invasiestranden kan men vinden in Laag-Normandië. Onderstaande kaart geeft simplistisch aan hoe het allemaal te werk ging. Het is geen onverstandige zet om een hotel te boeken in Caen (de hoofdplaats van Laag-Normandië). Op deze manier zijn de stranden vlot bereikbaar en vertoef je ook nog eens in een prachtige stad.
Invasiestranden in Normandië