Mont Saint-Michel: parel van Normandië

We zouden het haast durven te vergeten naast al het oorlogsgeweld, maar wie een vakantie doorbrengt in Normandië mag in geen geval Mont Saint-Michel over het hoofd zien. Het kleine, rotsachtige schiereiland vinden we terug op een afstand van een kleine kilometer voor de kust van Avranches. Wie vroeger een bezoekje wou brengen aan het eiland was verplicht om rekening te houden met de getijden. Bij laagwater was het probleemloos mogelijk om via de weg naar het eiland te gaan. Bij hoogwater werd het schiereiland omringd met water en zodoende afgesloten van de bewoonde wereld. Tegenwoordig is het altijd mogelijk om via een verhoogde weg een bezoek te brengen aan de Mont Saint-Michel.
Mont Saint Michel

U hoeft niet per se en bezoek te brengen aan het schiereiland om te kunnen genieten van haar schoonheid. Veel mensen bekijken de plaats vanop een afstand en maken zo de mooiste foto’s. Zowel overdag als ‘s nachts heeft u vanuit de directe omgeving van Mont Saint-Michel een prachtig uitzicht op het schiereiland. Het zal u ongetwijfeld heel wat prachtige foto’s opleveren. Dat het unieke karakter van Mont Saint-Michel niet lang verborgen zou blijven voor het grote toerisme mag duidelijk zijn. Dat bleek in het bijzonder in 1979 toen het schiereiland samen met het abdijencomplex alsook de omliggende baai werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Sindsdien is het meer dan ooit de toeristische topattractie in Normandië.

In tegenstelling tot wat u misschien op het eerste zicht zou vermoeden zijn er wel degelijk permanente inwoners terug te vinden. Naar verwachting wonen er 43 inwoners op Mont Saint-Michel. Indien u het schiereiland wenst te bezoeken dient u er rekening mee te houden dat deze uitsluitend toegankelijk is voor voetgangers. Indien u het eiland bezoekt is het zeker en vast een aanrader om even stil te blijven staan bij de abdij welke zoals eerder reeds aangehaald is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ligging

De Mont Saint-Michel ligt eigenlijk op zo goed als het verste punt in Normandië. De afstand tussen Normandië en de bezienswaardigheid bedraagt 600 kilometer. Ter vergelijking: Brussel – Rouen (hoofdplaats Hoog-Normandië) is slechts 280 kilometer. De afstand tussen Caen (hoofdstad Laag-Normandië) en de Mont Saint-Michel bedraagt 125 kilometer.
Ligging Mont Saint-Michel
Bij het uitstippelen van je weekendje Normandië is het belangrijk om uw tijd efficiënt te gebruiken. Bij het afzakken naar het Idyllische schiereiland kunt u tussenstops maken bij andere bezienswaardigheden. Maak er een daguitstap van. De Mont Saint-Michel ligt bijvoorbeeld net op de grens tussen Bretagne en Normandië. Een beetje verder langs de kuststreek vindt men Cancale (mosselstad van Bretange). Ook Caen en de invasiestranden vindt men terug in Laag-Normandië. Lees de tips op de site eens door en voor je het weet is er een geschikt hotel gevonden