Normandië bezoeken: beginnersgids

Wanneer u aan het kijken bent voor een weekendje weg dichtbij, dan loont het zeker en vast de moeite om Noord-Frankrijk eens te inspecteren. Op deze site vindt u informatie omtrent Normandië, de historische provincie in Noordwest-Frankrijk. Er valt een hoop te beleven in de regio (in Hoog- en Laag-Normandië). In dit artikel bespreken we enkele zaken die van belang zijn – een soort van beginnerstips. In andere artikelen (zie menu) is het mogelijk om meer gedetailleerde informatie door te nemen.

Normandië kaart

Men spreekt van Hoog- en Laag-Normandië. De Seine vormt dan de natuurlijke grens. De Pont de Normandië overspant de Seine en verbindt beide delen. De brug is een heus kunstwerk en behoort tevens tot één van de vele bezienswaardigheden in de buurt. Grotere en bekendere steden zijn Rouen (hoofdstad Hoog Normandië), Le Havre, Caen (hoofdstad Laag-Normandië), Cherbourg en Évreux. Verder zijn er ook nog tal van kleinere gemeenten die een bezoekje waard zijn. Op deze site vindt u reeds een hoop kostbare informatie. Zo kunt u uw tripje voorbereiden. Of droom gewoon lekker weg bij het doornemen van de teksten en het bekijken van de afbeeldingen. Misschien wordt uw interesse geprikkeld en reist u binnenkort zelf af naar de Franse steden.
Geschiedenis onthouden we u op deze site. Er bestaan tientallen gidsen die in detail treden. De geschiedenis met de Noormannen en ook de bloederige taferelen van Wereldoorlog 2 (D-day, landing van de geallieerde troepen op de Normandische kust) kunt u het best eens doornemen alvorens een bezoek te brengen aan bepaalde steden. Een groot deel van het Noorden van Laag-Normandië staat in het teken van deze geschiedenis. Bunkers, kanonnen, Omaha Beach en tal van musea zijn stille getuigen van het verleden.

kaart van Normandië
Bovenstaande kaart toont de ligging van Normandië.

Hoog Normandië

Uit België en Nederlander is dit deel van Normandië het vlotst bereikbaar. Rouen (de hoofdplaats) is ongeveer 340 kilometer verwijderd van Brussel. In het menu (rechts) is het mogelijk om interessante plaatsen te bekijken. Denk dan bijvoorbeeld aan Les Andelys en Giverny. Een hotel in Rouen boeken is interessant, daar deze stad centraal ligt (en er uiteraard ook een hoop te beleven valt).
kaart van hoog normandie

Laag Normandië

We rijden een beetje verder en dan bereiken we Laag-Normandië. Het Noorden staat grotendeels in het teken van de invasiestranden van Normandië. Er valt echter een hoop meer te beleven. In de ultieme uithoek vinden we onder andere de Mont Saint-Michel. Het kleine, rotsachtige schiereiland is een toeristische topattractie. Caen is de hoofdplaats en ook deze stad kan ideaal dienen als uitvalsbasis. Een hoetel boeken in Caen is dan ook een goed idee om Laag-Normandië te ontdekken.
Kaart van Laag Normandië

Meer informatie over de steden en bezienswaardigheden kunt u vinden in het menu. Hopelijk hielp deze beginnersgids bij het vormen van een correct beeld van de regio. Wij hopen alvast van wel en misschien kunt u binnenkort zelf de regio verkennen.