Stad Caen Normandië

Dat Normandië toeristen heel wat interessants te bieden heeft hoeven we u eigenlijk niet meer te vertellen. Neem nu bijvoorbeeld de stad Caen. Caen is een typisch voorbeeld van een historische stad die niet alleen in het verleden, maar ook vandaag de dag nog steeds zijn waarde vertegenwoordigd. Niet voor niets is Caen de hoofdplaats van de regio Basse-Normandie en wordt het aanzien als één van de interessantste en meest toeristische steden van de regio Normandië. Wanneer u als vakantieganger Caen bezoekt u zult u zich verbazen over de uitgebreide toeristische infrastructuur, maar u zult er ook heerlijk kunnen eten en natuurlijk kennis kunnen maken met tal van bezienswaardigheden die in één oogopslag duidelijk maken hoe belangrijk deze stad in het verleden wel niet is geweest.

De imposante bezienswaardigheid van Caen is ongetwijfeld het plaatselijke kasteel. De citadel werd gebouwd door niemand minder dan Willem de Veroveraar in het jaar 1060. Nadat de basis voor het indrukwekkende bouwwerk werd gelegd werd het door de eeuwen heen verder versterkt en uitgebreid. Een opmerkelijk gegeven is vooral dat geen enkele van de grote oorlogen een impact heeft gehad op het kasteel. Hoewel de tand des tijds hier en daar heeft toegeslagen is het geheel nog steeds behoorlijk authentiek. Binnen de muren van het kasteel vinden bezoekers het Musée des Beaux-Arts, de Salle d’Échiquier en het Musée de Normandie terug. Caen telt daarnaast tegenwoordig eigenlijk twee stadhuizen. Het oude stadhuis werd echter omgetoverd tot een prachtig hotel genaamd Hôtel d’Escoville. Vind u het oude stadhuis al indrukwekkend? Dan dient u beslist het nieuwe stadhuis eens een bezoekje te brengen!

Standbeeld in Caen

In Caen zijn net als in de meeste Franse steden ook tal van prachtige kerken terug te vinden. Eén kerk moet u in ieder geval sowieso gezien hebben en dat is de “Église Saint-Étienne-Le-Vieux”. Deze zoals de naam reeds doet vermoeden oude kerk heeft er een erg bewogen geschiedenis opzitten. Niet alleen tijdens de Honderdjarige Oorlog, maar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk (letterlijk) onder vuur genomen. Wat vandaag de dag nog rest zijn de ruïnes van een ooit ongetwijfeld imposant bouwwerk dat toch nog steeds meer dan de moeite waard is om te bezoeken, net als de stad Caen zelf overigens.

Ligging en afstanden

Caen in Normandië

Caen is één van de grotere steden en zoals reeds gezegd ook de hoofdstad van Laag-Normandië. Het is de ideale plaats om een hotel te boeken. De stad dient dan als uitvalbasis. De invasiestranden liggen niet ver van deze stad en ook andere bezienswaardigheden, zoals onder andere Honfleur, Mont Saint Michel en Étretat kunnen dan worden bezocht. De andere hoofdplaats (van Hoog-Normandië dan), Rouen, ligt wel op een aanzienlijke afstand: ongeveer 130 kilometer. Indien het een langer verblijf betreft, dan is het een goed idee om een aantal overnachtingen te boeken in Rouen of omgeving om vervolgens door te rijden naar Caen om daar de omgeving te verkennen (of omgekeerd natuurlijk). Bij een weekend/vakantie Normandië van 2 a 3 dagen kun je best een keuze maken tussen de twee delen.